duminică, iulie 18

Despre perle-prima parte

Numite si „lacrimile lui Dumnezeu”, perlele au un puternic rol protector si sunt, in acelasi timp, simbol pentru frumusete si feminitate. Asigura o casnicie fericita si sunt talisman pentru Raci, Gemeni si Sagetatori. Se spune ca perlele te ajuta prin puterea lor, sa iti pastrezi tineretea .Perla naturală, se numeste in româneşte Mărgăritar.Culoarea perlei de la variantele de culoare albă la galben, roz, sau cenuşiu, este determinată de temperatura apei şi de mediul în care a trăit scoica.
Istoric
Perlele sunt amintite în China deja cu 2206 de ani î.Hr. ca făcând parte din plata tributului regelui Yu. In perioada antică cele mai preţuite perle proveneau din Persia şi India. In lumea musulmană perla era corelată cu simbolul femeii virgine, la curzi era considerat embrionul care se dezvoltă în uterul matern. Perlele erau de asemenea preţuite de romani sau grecii antici find numită „margarita“ şi simbolizau persoana iubită. In China perlele simbolizau bogăţia, înţelepciunea şi demnitatea, în India putrera si prolificitatea, perlele erau considerate ca simbol al lacrimilor, iar măcinate se consuma ca afrodiziac, pe când Japonia ele însemnau noroc. In evul mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn de dragoste faţă de Dumnezeu ele fiind amintite în Noul Testament.
FormareEtapele crearii perlei sunt uimitoare. Perla este creata in general de "scoica de margaritar", care este de mai multe feluri. Cochiliile scoicilor sunt destul de tari. Compozitia cochiliei exterioare, care este foarte greu de descuis este bazata pe carbonat de calciu si tine la distanta multi inamici. Carbonatul de calciu joaca un rol foarte important in formarea perlelor.Scoica este iritata cand nisip, pietricele sau organisme parazite daunatoare intra in interiorul sau. In aceste situatii, ele izoleaza musafirii nedoriti, ca metoda de protectie, si incep sa il inveleasca cu sidef. Procesul de acoperire este prima faza de formare a perlei. Particulele straine care intra in scoica servesc drept nucleul de formare al perlei. De-a lungul anilor, suprafata acestei materii nucleare va fi acoperita cu straturi de carbonat de calciu, care se formeaza unul deasupra celuilalt.Dar cum se formeaza sideful din interiorul scoicii? Exista doua ingrediente principale care creaza sideful, in tesuturile interne ale scoicii. In unul dintre straturi este un mineral numit "argonita" care contine carbonat de calciu, iar in alt strat exista o substanta adeziva "conchiolin", care fixeaza argonita in perla. Cum argonita este semi-transparenta, aceasta da perlei un aspect stralucitor. Este destul de greu de crezut ca aceste doua substante sunt produse de o scoica ( amestec de cochilie si tesut, care nu are creier) si aceste doua substante se amesteca si formeaza ceva asa de frumos, prin acoperirea unei particule de nisip. Perla pe care scoica o produce pentru a se proteja este creata ca o ofranda pentru om.
Perla de cultura
Pentru necunoscatori, Mikimoto((25 ianuarie 1858 – 21 septembrie 1954), este numele unui brand de bijuterii din perle. Pentru cunoscatori, Mikimoto este numele persoanei careia ii datoram faptul ca mai purtam perle.“The Pearl King”, cum a fost supranumit Kokichi Mikimoto, a fost omul cu o viziune si o imaginatie infailibila, cu o vointa extraordinara de a-si indeplini visul: culturi de perle cu aspect perfect natural.Totul se intampla la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand perlele naturale erau de la an la an tot mai putine, iar cererea tot mai mare. In 1888, Mikimoto a fondat prima ferma de perle, in insula Shima, moment in care a si-a pus problema daca nu cumva perlele ar putea creste artificial din vreme ce printre mii de scoici nu se gaseau decat una sau doua crescute in mod natural. Intalnirea cu o autoritate in domeniul biologiei marine, prof. univ. Kakichi Mitsukuri, a fost determinanta. Acesta a afirmat ca “daca un obiect strain intra intr-o scoica si aceasta nu il expulzeaza, sideful incepe sa acopere obiectul si in cativa ani va creste o perla cu un corp strain ca nucleu”. Dupa o lunga perioada de studii, incercari, dezamagiri, in iulie 1893, sotia lui Kokichi, Ume, culege prima perla crescuta artificial. Timpul a dovedit ca aceste perle erau egale ca si calitate si proprietati cu cele crescute natural.De peste 100 de ani, brandul ramane lider mondial in cultura de perle de calitate superioara si se bucura de respect international pentru designul produselor, tehnicile folosite in confectionarea bijuteriilor si controlul strict al calitatii.

Niciun comentariu: